‘Diyabette ilk koşul eğitim’

 

 

Çukurova Devlet Hastanesi’nde  "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" için farkındalık etkinliği düzenlenerek hasta ve yakınları her sene olduğu gibi bu senede diyabetle ilgili bilgilendirildi. Başhekim Dr.Küçükcan, ülkemizde ve dünyada milyonlarca diyabetli hastanın hastalığından habersiz yaşadığına dikkat çekti

Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Akif Küçükcan, 2022 Dünya Diyabet Günü için Dünya Sağlık Örgütünün “Diyabet Tedavisi ve Bakımına Erişim” temasını  ilan ederken, bu alanın en önemli paydaşlarından olan Uluslararası Diyabet Federasyonu’nunda  “Yarınını Korumak İçin Eğitim” temasını duyurduğunu söyledi. Dr.Küçükcan, “Her ne kadar iki farklı tema olsa da, her iki tema da diyabet konusunda çok önemli iki ayrı konuya odaklanmaktadır” dedi.

Ülkemizde ve dünyada milyonlarca diyabetli İnsanın bulunduğunu, kimilerinin bundan habersiz yaşadığına dikkat çeken  Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimi Akif Küçükcan,  şunları söyledi:

“Biz de  14 Kasım Dünya Diyabet Günü teması ‘Yarınını Korumak İçin Eğitim’ dir. Bu tema ile hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirmek amaçlı hastanemizde stand kurduk.  Diyabetli bireylerin diyabet yönetimini başarılı bir şekilde yapması ve diyabete uyumun sağlanmasında ilk koşul diyabet eğitimidir. Doğru beslenme, düzenli egzersiz, rutin kontroller ile daha sağlıklı bir hayata merhaba diyelim.”

Kurulan stantta  hastane başhekim yardımcıları Dr. Aslıhan Öztüfekçi, Dr. Filiz Apucu,  Dr. Yusuf Kahraman ile birlikte Dahiliye Doktorları Uzman Doktor Mustafa Ertuğrul Bal, Uzm. Dr. İsmail Çökük, Uzm. Dr. Ezgi Payas, Uzm Dr. Mehmet Fatih Çelik, Uzm Dr. Elif Başdoğan, Nöroloji Uzmanı Uzm Dr. Görkem Karahasanoğulları, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdüresi Huriye Sevim Akbıyık , Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür yardımcısı Filiz Yıldırım, Diyabet hemşiresi Ahu Didem Belen diyabet konusunda hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirdi.

‘ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ’

Çukurova Devlet Hastanesi Diyabet Hemşiresi Ahu Didem Belen ise gün boyu açılan stantta hastalara ve yakınlarına diyabet nasıl olduğunu ve ne gibi zararlar verdiğini, neler yapmaları gerektiğini anlattıklarını söyledi. Belen,  Diyabetin görülme sıklığının günümüzde sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerle hızla arttığını ifade ederek, Diyabetten korunmanın yolunun düzenli beslenme ve spor yapmaktan geçtiğine de dikkat çekti.

 

Hemşire Belen , diyabette erken tanının çok önemli olduğunu da belirterek, “Bakanlığımız tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan “Türkiye Diyabet Programı” uygulanmaktadır. Türkiye Diyabet Programı’nda diyabet hastalığı ile ilgili genel bilgiler özetlenmiş, diyabetin Dünya’da ve Türkiye’de mevcut durumu ortaya konmuş ve diyabetle etkin mücadele edilebilmesi için ulaşılması gereken 5 amaç belirlenmiştir” dedi.

Hemşire Belen 5 amacı da şöyle belirtti:

“ Bu amaçlar; Etkin diyabet yönetimi için politika geliştirmek ve uygulamak, Diyabetin önlenmesini ve erken tanı konmasını sağlamak, Diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisini sağlamak, Çocukluk çağında diyabet bakım ve tedavisini geliştirmek, Tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemek, diyabet ve diyabet programını etkin izlemek ve değerlendirmektir. “

Diyetisyen Merve Micozkadıoğlu  ve diyetisyen Burcu İnce de etkinlikte hasta ve hasta yakınlarına doğru beslenme ve diyetin önemini anlatan bilgilendirme yaptılar.



Diğer Fotoğraflar