‘658 milyon lirayı gizlediler’
Haber
13 Mayıs 2023 - Cumartesi 14:19
 
‘658 milyon lirayı gizlediler’
Gelecek Partili Av.Türktekin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndaki usulsüzlüklerden bir yenisini daha ortaya çıkardı
Siyaset Haberi
‘658 milyon lirayı gizlediler’


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndaki ecrimisil skandalını ortaya çıkartan Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av.Meryem Türktekin, bu kez de bakanlığın kaybettiği davalarla ilgili ödediği 658 milyon lirayı gizlediğini söyledi. Av. Türktekin, “Seçimler kazanıldıktan sonra yapılacak ilk işlerden biri bakanlığın kayıtlarının incelenmesi olması gerekir” dedi.


Gelecek Partili Av.Türktekin açıklamasında şunları söyledi:


ECRİMİSİL ALACAKLARINI EKSİK GÖSTERDİLER


“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kayıtlarını incelemek olmalıdır. Zira daha öncesinde (06.12.2022 tarihli bazı gazetelerde görüleceği üzere) sayıştay raporundan Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığınca, devletin 2014-2021 dönemine ait tahsil edilemeyen 320 milyon kira ve irtifak alacağı gelirinin Gelir İdaresi Başkanlığına 1 milyonun altında bildirildiğini tespit etmiştik. İki gün önce de(yine gazetelerde görüleceği üzere) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının devletin tahsil edilemeyen ecrimisil alacağını Gelir İdaresi Başkanlığına (2020 yılında 126.414.995,97 TL, 2021 yıllında 73.856.653,67 TL) eksik bildirdiğini tespit etmiştik. Bu kez de,2021 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporundan, Bakanlığın kaybettiği davalarla ilgili idarenin borçları ve avukatlık vekalet ücreti içinödediği657.920.442,80 TL borcu mali tablolarında göstermeyip, gizlediğini tespit ettik.”


‘BAKKAL DEFTERİ GİBİ BAKANLIK KAYITLARI TUTULUYOR’


“Açıkçası büyük şaşkınlık içindeyiz.” Diyen Av.Türktekin, bakkal defteri tutar gibi Bakanlık kayıtlarının tutulduğuna dikkat çekerek, “Bunca usule aykırılık maddi bir hatadan veya ihmalden kaynaklanmış olamaz, bilinçli olarak yapıldığı açıktır. Kira ve irtifak gelirleri ile ecrimisil gelirleri alacağına ilişkin usule aykırılıkların bazı kişilerin borçlarının sümen altı edilerek icra takibinden korunması amacıyla yapılmış olduğuaynı hatanın farklı yıllarda ve farklı kalemlerde tekrar tekrar yapılmış olmasıyla ortadadır.” şeklinde konuştu.


DAVALAR İÇİN ÖDENEN PARA GİZLENDİ

 

Bakanlığın kaybettiği davalar için ödediği yaklaşık 658 milyonun mali kayıtlarda gizlenmiş olmasının nedeninin, öncelikle bakanlık zararını düşük gösterme çabası olduğuna dikkat çeken Av.Türktekin sözlerine şöyle devam etti:


“(2021 yılında 7 milyar 70 milyon TL olarak açıklanan bakanlık zararı bu kalem gizlenmemiş olsaydı 7 milyar 700 milyon TL’yi aşacaktı). Bu davaların açılmasında ve takibinde idari ve hukuki hatalar yapılmış olması da, bu gizlemenin nedenleri arasında olabilir.


SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tüm bu usule aykırı işlemlerin nedenlerini ve bu işlemleri yapanlar hakkında idari ve cezai soruşturmalar başlatıp başlatmadığını kamuoyuna açıklamak zorundadır. 


Bakanlık, salt bu kamu zararlarını önleyebilmiş olsaydı dahi, şu an on binlerce depremzedemizin barınma sorununu çözebilecek imkanımız olacaktı. 


Onbinlerce vatandaşı evsiz ve işsiz olan bir ülkenin bakanlığı, bakkal defteri tutar gibi kayıt tutuyorsa, kime ve neye ilişkin olduğunu belirtmeksizin kaybettiği davalara 658 milyon TL ödüyor ve bunu mali kayıtlarda gizliyorsa, devletin alacağına gelince milyonlarca alacağı takipsiz bırakıyorsa, bunun nedenleri detaylı olarak araştırılmalı ve sorumlular hakkında gereği yapılmalıdır.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘658, milyon, lirayı, gizlediler’,
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
‘658 milyon lirayı gizlediler’
Yorumlar
Haber Yazılımı
petshop
vip bayan