‘Gadir Hum Bayramı resmi tatil ilan edilsin’
Haber
04 Temmuz 2023 - Salı 15:10
 
‘Gadir Hum Bayramı resmi tatil ilan edilsin’
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, meclise kanun teklifi verdi
Siyaset Haberi
‘Gadir Hum Bayramı resmi tatil ilan edilsin’

 

 

              Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Arap Alevilerin en kutsal bayramı olan Gadir Hum Bayramı’nın resmi tatil ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.

              Tülay Hatimoğulları kanun teklifinin gerekçe kısmında; Türkiye’de ağırlıklı olarak Hatay, Adana, Mersin’de yaşayan Arap Aleviler için Gadir Hum Bayramı’nın arifesi başladığı andan ertesi güne kadar çalışma hayatının durduğunu ve Gadir Hum Bayramı gününde bütün resmî kurumların açık olması nedeniyle Arap Alevi yurttaşların bayramlaşmada, dini vecibelerini yerine getirmede büyük sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Hatimoğulları; “Hangi din, inanç ve mezhepten olursa olsun eşitlik ilkesi gereği bütün yurttaşlar dini ibadetlerini yerine getirmekte özgürdür. Bu hassasiyetleri göz önünde bulundurmak yasama ve yürütmenin en elzem görevleri arasındadır.”  Dedi.

               Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü” maddesine ve Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenmiş olan “eşitlik ilkesi”ne atıfta bulunan Hatimoğulları, toplumun bir kesiminin dini gerekliliklerini yerine getirmeleri için her türlü yasal düzenleme yapılmaktayken, başka bir kesimin bundan mahrum bırakılmasının Anayasa’nın “eşitlik ilkesini” ihlal etmek anlamına geldiğine dikkat çekti.

               Her yıl Zilhicce ayının 18. Gününe, bu yıl ise 6 Temmuz’a denk gelen Gadir Hum Bayramı’nın Arap Alevilerin dini vecibelerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri, kendilerini eşit yurttaş olarak hissedebilmeleri için resmi tatil ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Gadir, Hum, Bayramı, resmi, tatil, ilan, edilsin’,
Yorumlar
Haber Yazılımı