Kadirli festivalle coştu
Haber
17 Mayıs 2022 - Salı 15:55
 
Kadirli festivalle coştu
Kadirli 1.Uluslararası Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali, büyük ilgi gördü, herkesi büyüledi
Kültür Haberi
Kadirli festivalle coştu

 

Neşet KARADAĞ

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı’nın (KA-VAK) Avrasya Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim Federasyonu (ASKEF) ile birlikte, “UNESCO Yolunda Karatepe” temasıyla düzenlediği Kadirli 1.Uluslararası Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali sona erdi.  KA-VAK Adana Şube Başkanı Emine Varmış, muhteşem bir festival gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Kadirli Kaymakamlığı, Kadirli Belediyesi ve İl Kültür Müdürlüğü’nün desteği ile bu yıl 13-14-15 Mayıs tarihlerinde birincisi düzenlenen ve gelenekselleştirilmesine karar verilen Kadirli Festivali muhteşem oldu. 7 ülkeden ve ülkemizden çok sayıda sanatçı Kadirli Festivali’nde sanatseverler ile buluştu. Osmaniye Valisi Dr.Erdinç Yılmaz, Kadirli Kaymakamı Vehbi Bakır, Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, KA-VAK Genel Merkez Başkanı Ahmet Demirel ve üyeleri Adana ve Kadirli Şube Yönetim Kurulu Üyeleri  ile ASKEF Başkanı Savaş Ünal ile binlerce kişinin katıldığı festival dolu dolu geçti.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Festivalin ilk günü, Kadirli Kent Müzesi’nde açılan resim, fotoğraf ve çini sergilerinde, ulusal ve uluslararası sanatçıların eserleri yer aldı. Sergi, Kadirlili sanatseverler ve Festival’e dışarıdan gelen konuklar tarafından büyük ilgi gördü. Kabasakal Parkı’nda ve Kültür Merkezi’nde, el işi sergileri ve kitap imza stantlarının açılışı gerçekleştirildi. Aynı gün, Halk Eğitim Merkezi’nin usta öğreticileri ve öğrencilerinin katkı ve çabalarıyla hazırlana stantlar gezildi.

KARATEPE BÜYÜLEDİ

Festivalin ikinci gününde, Adana, Osmaniye, Kadirli ile diğer il ve ilçelerden katılım sağlayan yoğun kalabalık, şehrin çeşitli noktalarından kalkan otobüsler ve özel araçlarla Karatepe’ye ulaştı. Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, bölgeyi öne çıkaran özellikleriyle tanıtarak,  Karatepe’nin tarihini ve bugünkü önemini anlattı.

Karatepe’de yapılan törende, Karatepe’nin Türkiye'nin ilk açık hava müzesi olduğu vurgulanarak,“Bir dünya markası olan bu müze, Türkiye'nin ikinci büyük milli parkı sınırları içinde yer almaktadır. Karatepe, M.Ö. 8. Yüzyıl’da Adanava Krallığı’nın sınır kalesi olarak yapılmış, özgünlüğünü büyük ölçüde koruyarak günümüze ulaşmış ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almıştır.” dedi.

HALET ÇAMBEL UNUTULMADI

Piyano sanatçısı İlker Okatan Karatepe’de verdiği piyano resital ile katılan tüm misafirlere unutulmaz anlar yaşattı. İlker Okatan eserlerini hayatını Karatepe’ye adayan arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel’e ithaf etti.

KARATEPE UNESCO YOLUNDA

 

Karatepe’de yapılan Tiyatro gösterisi ve öğrencilerin verdikleri konserlerinin ardından Devlet Bahçeli Kültür Merkezi’nde Yüksek Mimar Erol Doğan ve Prof. Dr. Selma Yel tarafından “Karatepe Unesco Yolunda” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

COŞKU DORUĞA ULAŞTI

Daha sonra binlerce kişinin katılımıyla Atatürk Caddesinden başlayarak, Kabasakal Parkı yanından Kent Meydanına doğru renkli ve binlerce kişinin katıldığı kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında festival coşkusu doruğa ulaştı.

Festival kapsamında hafta içinde düzenlenen kostüm tasarım yarışmasında ödül almaya hak kazananlara ödülleri verildi.

KIZ ÖĞRENCİ YURDUNUN TEMELİ ATILDI

Festivalin son günüde KA-VAK Kız Öğrenci Yurdu’nun temel atma töreni gerçekleştirildi. Fatma Kutlu Köksal (Kutlay Hoca) anısına hayata geçirilen kız öğrenci yurdu temel atma töreninde konuşan Kaymakam Bakır, eğitimin ailede başladığını belirterek, “Özellikle kız çocuklarımızın okuma oranının yüksekliği, yeni yetişen nesiller için çok önemli. Bugün bu anlamlı törende bulunmaktan dolayı çok mutluyum.” dedi.

FESTİVALİN ONUR KONUĞU: AŞIK FEYMANİ

Temel atma töreninin ardından Kadirli Belediyesi Devlet Bahçeli Kültür Merkezinde, Karacaoğlan Aşıklık Geleneğinin son temsilcisi, “Yaşarken Değer Gören Tek Aşık” unvanına sahip Festivalin Onur Konuğu olan Aşık Feymani ve diğer sanatçıların seslendirdiği şiirler ve şarkılarla devam eden program, Festivale katılım belgesi töreni ile sona erdi.

'MUHTEŞEM BİR FESTİVAL YAPTIK'

Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı’nın (KA-VAK) Adana Şube Başkanı Emine Varmış, üç gün dolu dolu geçen muhteşem Kadirli 1.Uluslararası Türk Dünyası Kültür ve Sanat Festivali’ni değerlendirdi.  Festivalin çok güzel geçtiğini ifade eden Varmış, şunları söyledi:

 “Mükemmel bir festival yaptık. Katılım umduğumuzun 5-6 katı oldu. Belki de Karatepe hayatında ilk defa bu kadar fazla turisti gördü. Karatepe dünya harikası bir yer, misafirleri hayran bıraktı. Herkes şimdiden festivalin ‘ikincisine ne zaman başlayacağız’ diyerek memnuniyetlerini dile getiriyor. Katılımcılardan güzel övgüler alıyoruz. Amacımıza ulaştık diyebiliriz. Festivalimizi geleneksel hale getireceğiz. Bundan sonra da farklı temalarla Kadirli’mizin adını Karatepe’nin adını dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Karatepe’ni UNESCO’nun asıl listeye alınması için de alan dosyamızı kısa zamanda hazırlayacağız. Kadirli’mizin tanıtım belgeselini çektiriyoruz. Fragmanı çok beğenildi. Kız öğrenci yurdumuzun da temelini attık. En kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz.  Bayram havasında geçen festivalimize katkı koyan, sahip çıkan ve her türlü fedakarlıkta bulunan tüm yöneticilerimize, belediye başkanımıza, bürokratlarımıza, sponsorlarımıza, sivil toplum örgütlerine,  oda başkanlarımıza, proje ortağımız ASKEF Genel Başkanı Savaş Ünal beyfendiye, uzaktan ülkelerden ve illerden bizi dileyerek gelen akrabalarımıza, kardeşlerimize, sanatçılarımıza, dostlarımıza, ozanlarımıza, şairlerimize,  festivalimizi sahiplenen Kadirli halkımıza teşekkür eder, şükranlarımızı sunarım.  Her şey çok güzeldi.”

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kadirli, festivalle, coştu,
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
Kadirli festivalle coştu
Kadirli festivalle coştu
Kadirli festivalle coştu
Kadirli festivalle coştu
Kadirli festivalle coştu
Kadirli festivalle coştu
Yorumlar
Haber Yazılımı