Polis şiddeti iddiası için soru önergesi verdi
Haber
09 Ağustos 2023 - Çarşamba 16:38
 
Polis şiddeti iddiası için soru önergesi verdi
Milletvekili Hatimoğulları, "Gazetecilerin haber yapmasını engellemeye dönük uygulamalar olağan mıdır?" diye sordu
Siyaset Haberi
Polis şiddeti iddiası için soru önergesi verdi

 

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Cumartesi Anneleri ile dayanışmak üzere 5 Ağustos 2023’te Adana’da yapılan eylemde insan hakları savunucularına ve gazetecilere yönelik uygulanan polis şiddeti ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi verdi.

Tülay Hatimoğulları; önergesinde, Cumartesi Annelerinin 958 haftadır düzenlediği eyleme destek olmak üzere Adana İHD Şubesinin çağrısı ile 5 Ağustos Cumartesi günü İnönü Parkında bir araya gelen insan hakları savunucularının polis şiddeti ile gözaltına alındığını belirterek, “AYM’nin iki ayrı “toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları ihlal edildi” tespitine rağmen, haftalardır dayanaksız bir şekilde Galatasaray meydanında ablukaya alınan Cumartesi insanları ile dayanışma amacı ile Adana İHD Şubesinin yaptığı dayanışma çağrısının ardından Adana Valiliği tarafından etkinlik adı verilmeden yasak kararı yayınladığını” vurguladı.

Önergede, “geçtiğimiz cumartesi günü aralarında HDP İl Eş Başkanı Mehmet Karakış, İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, önceki dönem Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve ÇHD Genel Sekreteri Ümit Büyükdağ’ın olduğu 18 kişinin polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alındığı, görüntü almak ve haber yapmak üzere çekim yapan gazetecilere yönelik de polis şiddeti uygulandığı, Mezopotamya Haber Ajansı Muhabiri Hamdullah Yağız Kesen’in polis saldırısı sonrası başını betona çarparak hastaneye kaldırıldığı ve birkaç hafta önce Adana’da onur yürüyüşü eyleminde haber takibi yaparken polislerce ekipmanı tahrip edilerek haber yapması engellendiği” ifadeleri yer aldı.

Tülay Hatimoğulları vermiş olduğu önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1. İnsan hakları savunucularına ve gazetecilere yönelik polislerin uyguladığı şiddetle ilgili yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?

2. Kamuoyuna yansıyan görüntülerde açıkça ortada olan, gözaltına alınırken insan hakları savunucularına yönelik uygulanan ağır polis şiddetinin sorumlularının tespiti sağlanacak mıdır?

3. Gazetecilerin haber yapmasını engellemeye dönük uygulamalar olağan mıdır?

4. Gazetecilere yönelik polis şiddetini önlemek üzere adım atılacak mıdır?

5. Tekrarlı bir şekilde sürekli yaşanan polis şiddetinin önüne geçmek üzere çalışmalarınız olacak mıdır?

6. Polisin kendini “kanun” yerine koyması, kanun uygulayıcısı değil de kanun koyucu olarak görmesi nasıl açıklanabilir?

7. Son on yılda kolluk kuvvetlerinin neden olduğu hak ihlalleri sayısı kaçtır? 

8. Son on yılda gazetecilere yönelik kaç polis şiddeti vakası yaşanmıştır?

9. Son on yılda yıllar bazında darp, işkence, kötü muamele nedenleriyle hakkında şikâyet bulunan kaç kolluk kuvveti mensubu bulunmaktadır?

10. Adana Valiliği hangi gerekçe ile -o güne özel- etkinlik yasağı getirmiştir?

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Polis, şiddeti, iddiası, için, soru, önergesi, verdi,
Yorumlar
Haber Yazılımı