'TMO prim ödemelerini yapmadı'
Haber
23 Şubat 2024 - Cuma 10:57
 
'TMO prim ödemelerini yapmadı'
Gürer, "Özellikle çiftçinin ihtiyacı olduğu dönemlerde gübre fiyatları artıyor. İhtiyaç duyulmayan gübrenin fiyatı ise sabit kalıyor” dedi.
Siyaset Haberi
'TMO prim ödemelerini yapmadı'

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda artan girdi maliyetlerinin çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını, bu durumun da raflara fiyat artışı olarak yansıdığını belirtti. 

 

Yıllık yüzde 41.43, aylık bazda da yüzde 2,62 oranında artan tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın durdurulmasının şart olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili  ve TBMM Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ö.Fethi Gürer, çiftçiyi koruyacak, destekleyecek ve sorunlarına gerçekçi çözümler üretecek planlamaların gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. 

GÜBREYE İHTİYAÇ VARKEN FİYATI ARTIYOR 

Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın devam ettiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Veriler ışığında duruma baktığımızda aylık bazdadeğişiklikleri çok yakın takip edememe durumu ortaya çıkıyor. Gübre ve yem gibi hayvanlara ve toprağa gerekli ürünler farklı dönemlerde önemli artışlar kaydediyor. Özellikle çiftçinin ihtiyacı olduğu dönemlerde gübre fiyatları artıyor. İhtiyaç duyulmayan gübrenin fiyatı ise sabit kalıyor” dedi.

TMO, ALDIĞI ÜRÜNLERİN PARASINI ÖDEMEYİ GECİKTİRİYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), AKP döneminde yapısal değişimi nedeniyle ithalatçı bir konuma dönüştüğünü söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda çitinin ürünlerini almaya yönelen kurumun, ürün bedellerini zamanında ödemediğine de işaret etti. Ürün bedellerinin ödenmesinde yaşanan gecikmelerin Sayıştay raporlarına yandığını belirten Gürer, “Geçen yıl buğdayda ürününü TMO’ya teslim etmek isteyen çiftçi, TMO’nun depoları ithal ürünlerle doldurduğu için randevu alınımda sorun yaşadı. Ürün bedellerinin ödenmesi noktasında da sarkma oldu. Bu nedenle ürün alım politikası geliştirilmeli, TMO ürünü teslim alında ödemeyi hemen yapmalı, şu anda 6 ay önce TMO’ya satılan buğday ve artanın prim farkları halen ödenmedi. Üretici bir an önce ödeme yapılmasını bekliyor” hatırlatmasında bulundu.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: 'TMO, prim, ödemelerini, yapmadı',
Yorumlar
Haber Yazılımı