“İktidarın yeni ekonomik modeli üreticiyi de vurdu”
Haber
05 Ekim 2023 - Perşembe 15:09
 
“İktidarın yeni ekonomik modeli üreticiyi de vurdu”
CHP Milletvekili Gürer, “Türkiye’de girdi fiyatları üretici ürün satış fiyatından daha fazla artmasından dolayı birim başı karlılık düşmesi çiftçiyi sıkıntıya sokmaktadır" dedi
Siyaset Haberi
 “İktidarın yeni ekonomik modeli üreticiyi de vurdu”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, uygulanan yeni ekonomik model ile düşük taban fiyat uygulamasına geçilmesinin çitçiyi kaygılandırdığını belirtti.

 

Pek çok üründe maliyet artışları iki katına çıkmasına rağmen taban fiyat artışlarının düşük seviyede kaldığını söyleyen Gürer, şekerpancarında henüz taban fiyatın açıklanmamış olmasının ise üreticiler arasında tedirginliğe yol atığını ifade etti.

 

Gürer, canlı hayvan ithalatında da yılın ilk 8 ayında 597 milyon 663 bin 680 dolar tutarın yurtdışına ödeme yapıldığını ve bu rakamın bir önceki yılki sığır ithalat rakamının 771 oranında üstünde olduğunu belirtti.

 

CHP Milletvekili Gürer, şunları söyledi:

“Türkiye’de girdi fiyatları üretici ürün satış fiyatından daha fazla artmasından dolayı birim başı karlılık düşmesi çiftçiyi sıkıntıya sokmaktadır. Çiftçi sorunlarına çözüm yerine ithalata yönelmek hem üretim daralması hem çiftçi sayısı azalması hem de raftaki ürün fiyatının da düşmemesine yol açmasından dolayı daraltılmalı ve yerli üretim desteklenmelidir. Uygulanan yeni ekonomik model ile düşük taban fiyat uygulamasına geçildiği, çiftçi destek ve alacaklarında süreç uzatıldığı da görülmektedir. Mısır somut bir örnektir. Hasatı bazı bölgelerde biten bazı bölgelerde devam eden birden çok üründe iktidarın, yeterli desteği çiftçiye vermemesi çiftçiyi kaygılandırmaktadır. Genel seçim öncesi taban fiyatlar çiftçiye cazip gelip ekim yapması sonrası hasatta adeta sokakta bırakılmışlardır. Buğday, Ayçiçek, mısır, pamuk, fındık salçalık domates çiftçisi zor bir dönem geçirmiştir. Tarlada ürün fiyatı baskılanırken aracılık sistemi ile raftaki ürün fiyatı ise düşmek yerine katlamaktadır, üretenin tüketenin kazanamadığı ithalatçı ve aracılara yararına bir düzen devam etmektedir.”

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: , “İktidarın, yeni, ekonomik, modeli, üreticiyi, de, vurdu”,
Yorumlar
Haber Yazılımı
petshop
vip bayan